Mentor IJsbrand

Ik luister graag naar je verhaal, kom maar door!

Laatste nieuws

  • 07/01 | Mentor4You en KANS 050 zijn 1

    Vanaf 1 januari 2019 gaan de mentorprogramma's KANS 050 en Mentor4You als 1 programma verder.We voegen het... > Lees verder

  • 09/11/18 | Mentoren van KANS 050 staan er klaar voor

    Nu de eerste maanden van het schooljaar achter de rug zijn begint het meer zichtbaar te worden welke... > Lees verder

> bekijk alle berichten

Social media

Check ook eens onze social media kanalen!

Van stagiair tot mentor bij KANS 050

Toen Carolien Oosterveld de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hanzehogeschool volgde, liep ze een jaar stage bij KANS 050. Ze was zowel mentor als ook coördinator en begeleidde drie jongeren. Nu heeft ze een baan, maar dat betekent niet dat ze afscheid heeft genomen van het mentorschap. Ze begeleidt nog steeds elk jaar een jongere.

Op dit moment werkt Carolien voor Team 050. Deze organisatie geeft ambulante hulp aan jongeren. Een baan die in het verlengde ligt van haar vrijwilligerswerk bij KANS 050, al komt ze nu wel de wat complexere problematiek tegen. Waarmee helpt ze de jongeren? "In de meeste gevallen ging het om jongeren die problemen hadden met het plannen en structureren van hun schoolwerk. Vaak vertonen ze uitstelgedrag en kunnen ze een begin vinden bij het maken van het schoolwerk."

Gewoon aan het werk

Hoe pakte ze dat aan? "Wat ik doe is een paar uurtjes samen ergens zitten met onze laptop. Zonder gedoe eromheen, zodat ze me zo nu en dan een vraag kunnen stellen. Een afgebakend stuk tijd waarop we gewoon aan het werk zijn: dat hebben ze vaak nodig.” Zo nodig maakt ze een planning en stuurt ze tussendoor appjes om te vragen of het gelukt is: "Dat vind ik leuk om te doen.”

De jongere bepaalt

Carolien merkt wel op dat er op de achtergrond andere problemen spelen: “Als de jongere het daarover wil hebben is dat goed, maar dat laat ik helemaal bij de jongere. Hij of zij bepaalt hoe de mentor uurtjes ingevuld worden.” De laatste jaren hielp ze jongeren ook met Nederlandse taal. De inburgeringscursus is weliswaar heel redelijk maar de fijnere kneepjes van het Nederlands – het is toch echt het meisje – zijn best belangrijk.

Een grote zus

Nu begeleidt ze een meisje met een verstandelijk handicap. Bij haar speelt vooral dat ze weinig aansluiting vindt bij leeftijdsgenoten en toch veel behoefte heeft aan iemand die ongeveer in dezelfde levensfase zit. Carolien brengt eens per twee weken een paar uur met dit meisje door: "Dan gaan we naar de bioscoop, even winkelen of soms heeft ze een vraag die begint met ‘hoe doe jij dat nou …?' Ik ben een soort grote zus voor haar, of eigenlijk een rolmodel”. 

Samen een oplossing zoeken

Carolien vertelt dat het werk voor beide kanten laagdrempelig is. De mentor hoeft geen speciale opleiding te hebben, al biedt KANS 050 wel veel cursussen aan. Voor de jongere is het niet erg als hij niet weet waar hij moet beginnen. “Het maakt niet uit dat je niet weet hoe, daar komen we wel uit. Als je als jongere echt wilt, dan gaan we samen zoeken. Dat vind ik zelf ook het leuke ervan, daar krijg ik een kick van.”

Het feit dat de mentoren dit vrijwillig doen, doet ook de jongeren iets, merkt Carolien: "Het is een soort compliment voor de jongere dat een mentor er in zijn vrije tijd is om te helpen en persoonlijke aandacht te geven."

WIL JIJEEN PERSOONLIJKE
MENTOR?

Zoek je iemand die achter je staat en je ondersteunt bij wat jij wilt bereiken? Wil je iemand leren kennen uit het werkveld of de studie van je toekomst?

Meld je dan aan voor KANS 050. Meedoen is gratis, de mentoren zetten zich onbetaald in voor jou.

> informatie > aanmelden

WIL JIJ MENTOR WORDEN?

Vind jij het leuk en zinvol een jongere te ondersteunen en je ervaringen te delen? Kun je zo’n twee uur per week vrij maken om je op vrijwillige basis in te zetten? Dan is mentor worden bij KANS 050 wellicht iets voor jou.

> informatie > aanmelden