Mentor Guus

Ik zal voor jou een steuntje in de rug proberen te zijn!

Laatste nieuws

  • 07/01 | Mentor4You en KANS 050 zijn 1

    Vanaf 1 januari 2019 gaan de mentorprogramma's KANS 050 en Mentor4You als 1 programma verder.We voegen het... > Lees verder

  • 09/11/18 | Mentoren van KANS 050 staan er klaar voor

    Nu de eerste maanden van het schooljaar achter de rug zijn begint het meer zichtbaar te worden welke... > Lees verder

> bekijk alle berichten

Social media

Check ook eens onze social media kanalen!

Diploma gehaald, dankzij mentoren

Ethan Wildeman uit Delfzijl is één van de vele jongeren die via KANS 050 een mentor kreeg. Of eigenlijk: twee. Dankzij hen lukte het Ethan om zijn MBO-opleiding af te maken.

“Ik deed de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Dat lag mij wel en ik wilde het graag doen, maar het schrijven en leren: daar had ik geen zin in.” Hij had de grootst mogelijke moeite zich aan het werk te zetten, terwijl de rest van het schoolleven hem prima beviel.  Zodoende werd Ethan regelmatig bij de directeur geroepen omdat hij zijn werk niet deed of het niet op tijd af had.


Fotograaf: Geert Job Sevink

Uiteindelijk was het ook de directeur van de school die Ethan naar KANS 050 verwees. Ethan: "De school wist zelf ook niet meer hoe ze me konden motiveren. Aanvankelijk was ik niet zo heel erg enthousiast over het hebben van een mentor. Iemand die ik niet ken? Dat wordt vast niks. Maar het kennismakingsgesprek verliep heel ontspannen."

Even geen stress

Ethan had twee mentoren die elk een eigen aanpak hadden: "Met de eerste mentor had ik het niet eens zozeer over huiswerk. Een gesprek begon dan misschien wel over een stageopdracht, waar ik waarschijnlijk weer veel te laat aan begonnen was. Maar al snel ging het bijvoorbeeld over waarvoor ik het allemaal deed, wat ik met mijn leven wilde."

Ethan noemt zijn eerste mentor een wijze man die hem op een hele mooie manier kon sturen en hem zo letterlijk bij de les hield. “Ik had veel respect voor hem”. Ze spraken vaak af bij Jimmy’s, een ontmoetingsplek voor jongeren in Appingedam/Delfzijl, of buiten in de natuur. Het was belangrijk elkaar buiten school te treffen, zodat Ethan uit die sfeer van stress kon stappen.

Verantwoordelijkheid

De tweede mentor ontmoette hij wel vaak in school. "Hij deed voor zijn werk al iets met planning en dat was precies de hulp die ik nodig had in mijn eindexamenjaar. Hij heeft me meer gepusht door mij de verantwoordelijkheid te geven. Uiteindelijk heeft dat goed gewerkt. Ik zorgde ervoor dat ik mijn werk gewoon af had op momenten dat hij dat van me verwachtte. Ik wilde hem niet teleurstellen. Toch was er een moment dat de mentor echt vond dat ik wat moest doen, anders zou hij me niet meer helpen. Ja, dat deed me wel wat. Zeker omdat de mentor een vrijwilliger was. Dat maakte wel indruk en gaf me een gevoel van verantwoordelijkheid naar mijn mentor. Zo iemand wordt er niet voor betaald en die mentor komt helemaal met de auto om te helpen.”

Ervaringsdeskundige

Terugkijkend op zijn mentoren en zijn schoolcarrière zegt Ethan zelf ook wel mentor te willen worden. Het werk dat hij doet lijkt er zelfs een beetje op: hij werkt met 16- en 17-jarigen. Hij is dus eigenlijk een ervaringsdeskundige en weet wat een bemoedigend woord voor iemand kan betekenen.

WIL JIJEEN PERSOONLIJKE
MENTOR?

Zoek je iemand die achter je staat en je ondersteunt bij wat jij wilt bereiken? Wil je iemand leren kennen uit het werkveld of de studie van je toekomst?

Meld je dan aan voor KANS 050. Meedoen is gratis, de mentoren zetten zich onbetaald in voor jou.

> informatie > aanmelden

WIL JIJ MENTOR WORDEN?

Vind jij het leuk en zinvol een jongere te ondersteunen en je ervaringen te delen? Kun je zo’n twee uur per week vrij maken om je op vrijwillige basis in te zetten? Dan is mentor worden bij KANS 050 wellicht iets voor jou.

> informatie > aanmelden